Case

Waarom Mark een bewindvoerder wilde hebben

Voordat Mark bij Mentrum terecht kwam, betaalde hij zijn rekeningen niet op tijd en werden de aanmaningen op een stapel gelegd. Om die reden liet hij zich daarbij begeleiden door iemand van Mentrum. In 2016 werd in overleg met Franz, zijn persoonlijk begeleider bij Cordaan besloten om die taak voortaan door een professionele bewindvoerder te laten doen. Mark stond daar zelf volledig achter.

Mark weet wat goed voor hem is. Hij werkt daarom goed mee aan het bewind. Adviezen van de bewindvoerder volgt hij goed op. Het geeft hem een prettig gevoel dat hij weet dat door zijn bewindvoerder alle rekeningen op tijd betaald worden. Er zijn tot nu toe nooit problemen geweest. Zou hij niet onder bewind staan, dan zouden er hoogst waarschijnlijk weer snel achterstanden ontstaan, met de bijkomende kopzorgen.

Gelukkig werkt Mark goed mee en is hij zelfs in staat gebleken wat te sparen. Nu kan hij weer eens wat leuks doen voor zichzelf of samen met zijn dochter en vriend die hij graag wil ontmoeten.

Over Mark

Mark is een uiterst vriendelijke, goedlachse 44 jarige Amsterdammer en is altijd in voor een lolletje. Hij is met recht trots op zijn splinternieuwe woning in Amsterdam Noord. Hij is sociaal, actief en graag onder de mensen. Zo heeft hij een kookclubje, werkt hij als manus van alles in het clubhuis aan de overkant en zit hij in de cliëntenraad van Cordaan, een GGZ instantie in Amsterdam.

Hij woont zelfstandig met begeleiding vanuit Cordaan, want Mark heeft niet aangeboren hersenletsel. Hij neemt medicijnen tegen psychoses en heeft last van epileptische aanvallen. Vroeger had hij moeite met school. Hij maakte zijn Lts niet af en raakte in zijn jeugd op het slechte pad. Ook kreeg hij al vroeg te maken met financiële problemen en kwam hij in de schuldsanering terecht. Een wietverslaving maakte de problemen nog groter. Mede dankzij de steun van zijn ouders maakte Mark rond zijn 21e weer schoon schip. In diezelfde tijd kreeg hij een vriendin en ook al vrij snel een kind. Het ging een tijd goed met hem. Tot zijn vriendin na zes jaar de relatie verbrak en het gezin uit elkaar viel. Dat was voor Mark een zware klap die nog lang nadreunde. Hij ging door een diep dal en zijn leven ontspoorde. Op een dag werd het hem allemaal teveel. Hij sprong van twee hoog naar beneden. Deze mislukte poging om zichzelf van het leven te beroven, eindigde in het ziekenhuis. Hij had meerdere wervels gebroken en lag van top tot teen in het gips. Dat was ook het moment dat hij in beeld kwam bij de GGZ. Met hulp vanuit Mentrum vond hij zijn weg weer naar boven. Inmiddels woont hij al lange tijd op zichzelf en krijgt hij begeleiding vanuit Cordaan.

Franz (persoonlijk begeleider van Mark)

Franz werkt al jaren bij Cordaan als persoonlijk begeleider van Mark.  Zij hebben een vertrouwensrelatie waarin ook over geldzaken wordt gepraat. Hoewel het meeste contact direct loopt tussen Mark en Derk Jan (zijn bewindvoerder), kan Franz soms helpen om ingewikkeldere kwesties nog eens rustig uit te leggen. Andersom kan het voorkomen dat Franz de wensen van een cliënt beter kan weergeven aan de bewindvoerder. Dan ontstaat er een driehoeksverhouding tussen cliënt, diens persoonlijk begeleider en de bewindvoerder. Als die samenwerking goed loopt, hebben diezelfde drie mensen daar profijt van. Hier is dat zeker het geval.

Voordat hij in de GGZ ging werken heeft hij allerlei andere dingen gedaan. Van timmerman tot opticien. Dat laatste was te commercieel. Hij besloot zich meer op mensen te richten en ging in een verpleeghuis werken. Daar haalde hij zijn diploma’s voor ziekenverzorger. Daarna heeft hij 13 jaar voor de dak-en thuislozen gewerkt bij HVO. Daar deed hij in deeltijd mijn MBO-IW en HBO-SPH gedaan. In 2005 ging hij bij Cordaan aan de slag en daar werkt hij nog steeds met erg veel plezier. Hij doet niets liever dan het ondersteunen van mensen die het niet helemáál zelf kunnen.

Bewindvoerder Derk Jan

Derk Jan heeft een liefde voor cijfers en voor zijn medemens. Hij weet hoe belangrijk wederzijds vertrouwen is voordat je iemand onder bewind krijgt. Toen hij Mark ontmoette heeft hij daarom uitgebreid de tijd genomen om elkaar te leren kennen.

“Je weet na het gesprek wat je van elkaar mag verwachten en daarmee ontstaat een eerste basis van vertrouwen. Daarna moet je vanzelfsprekend je afspraken nakomen en moet er genoeg ruimte zijn voor persoonlijk contact. Dat laatste maakt mijn werk echt leuk.”