Bewindvoerder
worden

Wil je ondernemen met maatschappelijke relevantie?

  • Sta je stevig in je schoenen?
  • Schep je graag orde in de chaos?
  • Hou je van administratief werk?
  • Kan je met allerlei soorten mensen overweg?
  • Wil je je inzetten voor sociaal zwakkeren?
  • Heb je een passende vooropleiding afgerond?

Word dan bewindvoerder bij Rappórt.

Als franchisenemer sta je er bij ons nooit alleen voor. Je begint met een jaar lang coaching on the job!

Beschermingsbewind is een vak dat je leert in de praktijk. Vraag het maar aan elke bewindvoerder. Daarom krijg je bij ons als startende bewindvoerder – franchisenemer een jaar lang coaching on the job op een regiokantoor van Rappórt. We zorgen dat je benoembaar gesteld wordt en leren je de kneepjes van het vak. Je profiteert blijvend van een bestaand netwerk.

In de buurt wonen van een regiokantoor is handig, maar dat is geen vereiste! Mits je bereid bent om het eerste jaar daar twee dagen per week mee te draaien. Want we willen wel dat je het vak goed leert. Afstemmen van werkplek en agenda, gaat in goed onderling overleg.

Beschermingsbewind wordt ook wel civiel bewind of gewoon bewind genoemd. De wettelijke basis is te vinden in het burgerlijk wetboek. Zoals de term al doet vermoeden is het een beschermingsmaatregel. Niet te verwarren met het veel voorkomende bewind in het kader van de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen). Deze regeling gaat puur over de wettelijke schuldsanering en is te vinden in de faillissementswet.

De beschermingsbewindvoerder neemt de vermogensrechtelijke belangen waar van degene die daar zelf niet toe in staat is. Hij of zij is wettelijk vertegenwoordiger en zorgt voor alle geldzaken.

Om je een beeld te geven van de bezigheden van een bewindvoerder vind je hieronder een opsomming van een aantal veel voorkomende werkzaamheden die behoren tot de normale werkzaamheden van een bewindvoerder:

Het aanvragen van het bewind – Inkomensreparatie – Het regelen van de persoonlijke financiële huishouding – Het doorbetalen van vaste lasten – Het onderhouden van contacten met instanties, zoals de woningbouwvereniging, de zorgverzekeraar en uitkeringsinstanties – Het aanvragen van bijstand, uitkeringen, huur- en zorgtoeslag – Aanvragen van bijzondere bijstand en kwijtschelding gemeentelijke belastingen – Het verzorgen van een eenvoudige belastingaangifte box 1 – Het treffen van betalingsregelingen bij een beheersbare schuldenlast – Telefonisch spreekuurcontact – Het aanmelden bij de schuldhulpverlening – Het bijwonen van een WSNP zitting – Het jaarlijks afleggen van rekeningen en verantwoording bij de kantonrechter.

Als je meer wilt weten over beschermingsbewind, dan zijn hier nog twee handige links:

Rechtspraak.nl en Rijksoverheid.nl

Jouw profiel

Als bewindvoerder zorg je voor de financiële belangen van mensen die dat zelf niet voldoende kunnen. Hierbij krijg je te maken met allerlei soorten mensen die verkeren in vaak gecompliceerde problematische situaties. Je moet dan het hoofd koel houden en de regie in handen nemen. Zorgen dat je orde schept in de chaos en daarna de zaken onder controle houdt.

Je doet dus uitdagend en verantwoordelijk werk. Je kunt veel leren in de praktijk, maar je hebt wel een aantal basiseigenschappen nodig om te kunnen beginnen. Rappórt stelt dan ook hoge eisen aan haar bewindvoerders. Hieronder staat een aantal persoonlijkheidskenmerken en competenties die een beschermingsbewindvoerder in huis heeft. Niemand scoort op alle onderdelen even hoog, maar wel voldoende om het vak naar behoren uit te kunnen voeren.

De ideale kandidaat:

  1. Is praktisch, creatief, flexibel en oplossingsgericht ingesteld
  2. Werkt gestructureerd, georganiseerd en accuraat
  3. Is stressbestendig en assertief
  4. Geeft tijdig zijn/haar grenzen aan
  5. Heeft empathisch vermogen
  6. Is communicatief vaardig
  7. Voelt zich betrokken bij zijn client
  8. Heeft een goed analytisch vermogen
  9. Bezit voldoende financiële kennis
  10. Kan goed verwachtingen managen
  11. Is gewend om met geautomatiseerde systemen te werken
  12. En heeft een afgeronde relevante HBO opleiding (of hoger)

Online assessment

Een persoonlijkheidstest is onderdeel van onze selectieprocedure. Eventueel wordt deze aangevuld met een test op numeriek en verbaal analytisch vermogen, afhankelijk van de genoten vooropleiding en de werkervaring. Na afloop van de test krijg je een volledige rapportage. Een advies dat aangeeft in hoeverre jouw persoonlijke profiel overeenkomt met het profiel van de ideale bewindvoerder. Je krijgt daarbij een uitgebreide uitleg.

Het assessment wordt afgenomen bij voldoende wederzijdse interesse. Neem contact op met een van onze regiocoaches voor meer informatie over de franchiseformule en de procedure van deelname. Contactgegevens staan op deze pagina.

Formele eisen aan de bewindvoerder

Sinds 2014 gelden er kwaliteitseisen die in wet- en regelgeving zijn vastgelegd. Het Landelijk Kwaliteitsbureau Curatele, Bewind en Mentorschap toetst of je aan deze eisen voldoet. Op de website van rechtspraak.nl vind je meer informatie, waaronder een checklist toelating die je kunt gebruiken. Als franchisenemer van Rappórt word je zoveel mogelijk ondersteund bij de aanmelding bij het Kwaliteitsbureau. Je moet in ieder geval in het bezit zijn van een HBO diploma of hoger, dat is namelijk een wettelijke eis. Je kunt hier het LKB laten toetsen of jouw vooropleiding volstaat.

Samen sta je sterker

Rappórt is een franchiseorganisatie voor bewindvoerders. We werken vanuit regiokantoren in Amsterdam, Den Haag en Oisterwijk(naast Tilburg). Op deze kantoren krijg je de coaching en werk je samen met collega franchisenemers.  Dat is gezellig en je profiteert van elkaars kennis, kunde en ervaring.

Coaching | kennis delen | permanente educatie

Je volgt een basisopleiding tot bewindvoerder. Je start je eigen praktijk met begeleiding van je coach. Je woont regelmatig intervisies bij, voor het bespreken van elkaars casuïstiek vragen. Meerdere keren per jaar hebben we trainingen, workshops en webinars voor verdieping op je vakgebied.

Handboek

Je krijgt toegang tot het uitgebreide online handboek van de Wijsmaker. Hierin vind je ook de door onszelf ontwikkelde procedures, checklists en naslagwerken.

Digitale dossiers en waarneming

Je maakt gebruik van een speciaal voor jou ingericht en compleet uitgerust automatiseringssysteem om alle dossiers te beheren. Het bevat alle gereedschappen voor de bewindvoerder. Dit goed beveiligde webbased systeem kun je overal raadplegen. Dat geldt ook voor jouw cliënt. Bovendien kan een collega bewindvoerder jou daarin waarnemen tijdens afwezigheid.

Zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas en kun je voor een groot deel zelf je werktijden bepalen. Je kan werken vanuit huis, het werk met je partner doen of personeel aannemen. Kortom, je kunt werk en privé combineren zoals jij dat wilt.

    1. Je voldoet aan de wettelijke voorwaarden om bewindvoerder te worden, zie checklist toelating.
    2. Jouw profiel komt overeen met die van een beschermingsbewindvoerder. Je hebt het ons assessment gedaan.
    3. Je past bij Rappórt.
    4. Je hebt voldoende eigen vermogen om de noodzakelijke investeringen te doen.

    Zin om franchisenemer te worden?

    Neem dan contact op met een van de regiokantoren die op deze pagina staan vermeld. 

     

Stap 1. Bel met een van onze regiocoaches

We maken kennis en we praten over:

  • Jouw achtergrond en beweegredenen om bewindvoerder te worden;
  • De wettelijke eisen voor professionele bewindvoerders (zie checklist toelating);
  • Het bewindvoerdersvak en de franchiseformule van Rappórt.

Stap 2. Mail ons je cv en motivatie

Enthousiast gebleven over onze formule, mail je daarna je c.v. met motivatie en laat je je vooropleiding toetsen door het Landelijk Kwaliteitsbureau met behulp van dit formulier .

Stap 3. Je ontvangt ons informatiepakket

Wij sturen jou ons informatiepakket met o.a. relevante informatie over beschermingsbewind, ondernemen onder de vlag van Rapport en meer informatie over de procedure van deelname.

Stap 4. Vervolggesprek met regiocoach

Sta je na het lezen van alle bescheiden nog altijd positief tegenover een samenwerking, dan maken we een afspraak om hierover verder te praten. In het vervolggesprek zoomen we verder in op jouw kwaliteiten en wensen en kijken we samen of er een match is met de cultuur van Rappórt en onze doelstellingen.

Stap 5. Kennismaking met de directeur van Rappórt

Na een positieve uitkomst volgt nog een kennismaking met Anco Galesloot, directeur en initiatiefnemer van Rappórt.

Stap 6. Assessment

Staan alle lichten daarna nog op groen, dan doe je het door ons persoonlijkheidstest.

Stap 7. Het contract

Bij een positieve uitslag krijg je het contract én de tijd om dit goed door te nemen.

Stap 8. Het vestigingsplaatsonderzoek

Vervolgens doe je met ondersteuning vanuit Rappórt een zogenaamd vestigingsplaatsonderzoek om te zien of er in jouw regio genoeg behoefte is aan een bewindvoerder. De uitkomsten verwerk je in een businessplan.

Stap 9. Franchisecontract

Je oordeelt positief over de uitkomst van het vestigingsplaatsonderzoek en presenteert ons je businessplan. We bespreken dit uitgebreid met elkaar. Zijn we allebei overtuigd van het welslagen van jouw onderneming, dan tekenen we de franchiseovereenkomst.

Stap 10. Opleiding tot bewindvoerder

Je volgt de basisopleiding tot bewindvoerder bij één van de door ons aanbevolen opleiders (tenzij je dit al hebt gedaan). Dit is de start van het opleidingstraject dat wordt gevolgd door een jaar coaching op het regiokantoor.

Stap 11. Benoembaar als bewindvoerder

Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, je opent een zakelijke bankrekening en een postbus. Je ondergaat een wettelijk verplichte audit via onze accountant en laat jezelf benoembaar stellen bij de Kantonrechter. Van Rappórt krijg je drukwerk, een webpagina, een account in ons online beheersysteem, toegang tot ons eigen communicatieplatform, ons online handboek, een e-mailaccount, een AFM vergunning.

Stap 11. Start onderneming gecombineerd met een jaar coaching op een regiokantoor

Je bent goed voorbereid en alles staat klaar voor de start. Je gaat aan de slag als Rappórt bewindvoerder! Het eerste jaar loop je mee op een van onze regiokantoren. Je aanmeldingen bespreek je samen met een ervaren bewindvoerder. Hij of zij ondersteunt je waar nodig. Je implementeert onze kwaliteitseisen in je werkwijze.