Beschermingsbewind

Ben je om psychische of lichamelijke redenen niet in staat om zelf je financiën te regelen? Dan kom je in aanmerking voor beschermingsbewind. Beschermingsbewind wordt ook wel bewind of onderbewindstelling genoemd. Een bewindvoerder zorgt voortaan voor jouw geldzaken. Als er schulden zijn zal de bewindvoerder samen met jou daarvoor een plan van aanpak opstellen.

Hoe werkt beschermingsbewind?

Beschermingsbewind wordt, in tegenstelling tot inkomensbeheer toegewezen door de kantonrechter. Als de betrokkene of cliënt zelf vindt dat er beschermingsbewind nodig is, kan er een verzoekschrift tot beschermingsbewind worden ingevuld. Op dit formulier wordt aangegeven waarom bewind noodzakelijk is. De bewindvoerder stuurt dit verzoekschrift naar de kantonrechter en tijdens een rechtszitting wordt besloten of het beschermingsbewind wordt toegewezen. Pas op het moment van de uitspraak mag de bewindvoerder met de werkzaamheden beginnen. Vanaf dat moment is de bewindvoerder verantwoordelijk voor de financiële situatie van de cliënt.

Verantwoording van de bewindvoerder

De bewindvoerder is vanaf het moment van de uitspraak van de kantontrechter verantwoordelijk voor de financiën van de cliënt. De hoofdtaak van de bewindvoerder is het beheren van alles wat onder bewind gesteld is. Het is dan ook zijn of haar verantwoordelijkheid om een keer per jaar verantwoording af te leggen aan de kantonrechter en om de administratie rondom het beschermingsbewind bij te houden. Meer over beschermingsbewind is te lezen in deze folder van Rijksoverheid. Daarnaast kun je vrijblijvend contact opnemen met een van onze bewindvoerders.

Kosten van beschermingsbewind

Als cliënt betaal je zelf de kosten van het bewind. De tarieven voor bewind worden jaarlijks door de overheid vastgesteld. Op onze tarievenlijst vind je de huidige prijzen van beschermingsbewind. Heb je een inkomen op of rond bijstandsniveau? Dan kun je aanspraak maken op bijzondere bijstand van de gemeente. Dit geldt ook als je hoge schulden hebt en daardoor de kosten van het bewind niet zelf kunt betalen. De bewindvoerders die het beschermingsbewind zullen uitvoeren kunnen je daar vrijblijvend alles over vertellen.